fredag 28 oktober 2011

Utmaning till Axfood - vem har plockat mina Garanttomater?

Hej Axfood!

Det er serie 'Garant' verkar garantera är att lyssna på kundsynpunkter och få defekta varor utbytta, och svara på frågor - alltså precis de saker jag förväntar mig från vilket varumärke som helst, och den ursprungliga orsaken till att varumärken alls infördes.

Alltså måste själva garantin ligga i att ni lovar att göra det bättre än andra varumärken? Det inspirerar mig till att ge er en utmaning:

Jag vill veta vilken lön den har som plockat mina krossade tomater - i relation till minimilönen i det land hen bor. Jag vill också veta om skatt/sociala avgifter betalats in - de verkar behöva tillskott i statskassorna nere i Sydeuropa nuförtiden. Och så om det dels får finnas och dels finns en fackförening på arbetsplatsen.

Accepterar ni utmaningen?

Vänliga hälsningar
/Martin Björnsson

2 kommentarer:

Axfood sa...

Hej Martin! Jag har sökt svar på dina frågor hos vår inköpsavdelning och hos leverantören.

Leverantören av Garants krossade tomater heter "La Doria" och finns i södra Italien. De liksom alla våra leverantörer innefattas i Axfoods uppförandekod som bland annat tar upp rätten till fackföreningsfrihet samt minimilön.

Garant Krossade tomater produceras direkt från färska tomater med italienskt ursprung och de odlas i regionerna Kampanien, Apulien och Toscana.

Angående frågeställningarna:

Minimilöner: Leverantören har en lönestruktur som överenstämmer med italiensk lagstiftning. Däremot så vill man inte svara på exakt lönestruktur, de anser det vara något för internt.

Fackförening: Ja det finns en fackförening och arbetarna har fackföreningsfrihet.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig igen till mig på twitter.

Hälsningar Elin på Axfood

Martin Björnsson sa...

Tack Elin! :D Precis vad jag ville veta. Efter lite googlande på "La Doria" verkar de i alla fall verka ha en relativt bra profil.

http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=%22la%20doria%22%20scandal%20tomatoes&source=web&cd=1&ved=0CB0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.theecologist.org%2FNews%2Fnews_analysis%2F1033179%2Fscandal_of_the_tomato_slaves_harvesting_crop_exported_to_uk.html&ei=x4rWTsLoBKjV4QStyOHTAQ&usg=AFQjCNE1ZlMZC-wm98ESRsBQHtHumXCO5w&sig2=vCTtSfqhJ_LCui6c8kCD5Q

(I den artikeln fick jag också bekräftat att det på många håll däremot var precis så dåligt som jag befarade.)

Jag har nu mailat dem och frågat lite mer, bland annat om uppföljningen och om jag kan få komma i kontakt med fackföreningen och ställa några frågor direkt till dem. Återkommer om jag får intressanta svar.