måndag 14 september 2009

Vänstern hittar fel fel i moderaternas skattesänkarstragegi

Expressen avslöjar att Nya Moderaterna syftar till att sänka lägstalönerna - vilket förstås leder till stort Vad-var-det-vi-sa från vänsterflanken.

Alltså, nog för att det nya med de Nya Moderaterna är att de hittat ett annat sätt att beskriva (och även förtiga) effekterna av det odödliga målet skattesänkningar - men det här tror jag faktiskt är en ren anka, och det är märkvärdigt att Thomas Östros är så oppositionskåt att han sväljer den.

Det är nämligen såvitt jag kan förstå så att det är "reservationslönen" man säger sig vilja sänka, alltså den lägsta lön som nån kan tänka sig att ta ett jobb för. Och det gör man ju automatiskt, lite grann, om man tar ut mindre skatt. Lönen sjunker då ur arbetsgivarens synvinkel, men inte ur arbetstagarens - och det blir då, enligt teorin, lite billigaare att anställa och fortfarande lika lönsamt att jobba. Alltså kokar det hela ihop till en sammanblandning av bruttolön och nettolön. Det borde varit enkelt att fatta om man bara kommer ihåg grundregeln att Moderaterna reflexmässigt räknar från arbetsgivarens sida. ;)

Jag tror inte att den här åtgärden leder till nån större woweffekt, det gör små förändringar sällan, man måste ställa till med en ordentlig rea för att folk ska ändra mindset och inte vara kvar i gammalt dyrt-att-anställagnäll.

Men framför allt, om man vore intellektuellt ärlig skulle man kunna utforma skattesänkingar som verkligen verkar i den här ändan av inkomstspannet utan att konstant läcka mycket mer pengar i den andra ändan, och få den här effekten ändå - men det är ju inte en prioritering hos högern, eftersom den samtidigt anser att sånt läck kommer tillbaka i form av privatförmögenheter som blir riskvilligt kapital.

Vilket i sin tur är en teori som läckt som ett såll ända sen åttiotalet. (Även här hade man kunnat utforma skattelättnader just för pengar som används som riskkapital - men inte för det som läcker ut i andra riktningar. Miljöpartiet har länge föreslagit skattefria etableringskonton, som redan finns i Danmark, för att få den effekten.)

I slutändan kanske det också faktiskt finns fog att säga att även en konstant nettolön minskar i ett läckande system - om alla andra får mer extrapengar medan din lön står still, och strikt marknadsmässig prissättning råder (något som högern kämpar som lejon för) - då minskar din relativa köpkraft obönhörligt.

Men i stället för att skjuta in sig på de här viktiga punkterna spiller mycket av vänstern, och vad värre är socialdemokraternas mest synlige ekonomiexpert, just nu sin ammunition på att visa att de inte förstår de ekonomiska teorier som borgarna jonglerar med sån elegans. Det är riktigt pinsamt. Det är dags att ta "know thine enemy" på allvar så att man kan bekämpa honom med hans egna vapen - blank teori.

Inga kommentarer: