fredag 18 juni 2010

Oops - om Cloettas barnarbetade bröllopschoklad från Västafrika

SR rapporterar om att kakaon i Cloettas bröllopschoklad kommer från Västafrika, där barnarbete fortfarande är vanligt. En del av vinsterna ska gå till Kronprinsessparets stiftelse för att främja svenska barns hälsa och motverka utanförskap, vilket gör det milt sagt lite pikant att det är barnarbetare som gjort den.

Cloetta säger att man försöker att göra saker långsamt bättre och säger "Det är ungefär som när man odlade potatis i Sverige på slutet av 1800-talet, det fanns väl barn på varenda potatisodling här också." Jo, säger man så är det verkligen långsam förbättring som är visionen, för långsamt lär det gå om inte barnen får vara i skolan utan ska jobba i stället - det här den viktigaste enskilda punkten för mig när det gäller att stödja Rättvisemärkt.

För övrigt påpekar en av kommentatorerna att Sverige faktiskt införde allmän skolplikt redan 1882, för att vi fattade det här då. Tydligen gör vi inte det längre.

Nå, nåt positivt kanske det här jädrans bröllopsståhejet kan leda till. Nu blev det plötsligt möjligt att få fokus på att 70% av världens choklad tillverkas på ett fult sätt. Och att det hade varit lätt för hovet att undvika hela den här grejen bara genom att kräva av Cloetta att de skulle använda sin nya rättvisemärkta kakao i saker som säljs med kungligheterna som reklampelare.

Samtidigt visar det sig med all önskvärd tydlighet att Berghs reklamskola fick rätt när de kritiserade Cloetta för att göra för stort nummer av den enda rättvisemärkta produkten - nu sitter de ändå pyrt till CSR-mässigt.

Bra jobbat, SR och Swedwatch.

Inga kommentarer: